Vanuit mijn Poolse roots kreeg ik een voorliefde voor artisanaal gemaakte, dus echte rauwe honing van bij de imker mee. Iedere keer wanneer mijn grootouders naar Polen reisden, brachten zij een melkkit boordevol super lekkere honing mee. Dat was voor mij altijd smullen geblazen! Maar die tijd ging voorbij. En dus kocht ik honing in de winkel, zoals zovelen onder ons doen. Maar wist je dat 46% van de laaggeprijsde import honing die in de supermarkten te koop aangeboden wordt ‘valse honing’ is?
In onderstaande video ‘From the hives’, gemaakt door het Europees Bureau voor Fraudebestrijding, wordt heel duidelijk geschetst hoe en waarom er gefraudeerd wordt in honingland.
Honing vermengd dus met goedkope suikerstroop. Dat is niet alleen pure voedselfraude, het maakt ook dat de échte smaak van honing voor de meeste consumenten onbekend is. Dat, en zoveel meer leerde ik van mijn vriendinnen. Ook in de wereld van honing maken heersen de algemeen geldende economische principes: maximaal oogsten is maximale winst. Dat dat ten koste gaat van het welzijn van de bijenvolken is ook niet nieuw. Dus, doen de vriendinnen daar niet aan mee.
Maar hoe pakken zij het dan wel aan?
De bijen worden door de vriendinnen in eerste instantie niet zomaar als productiemateriaal gezien. Integendeel. Dat uiten ze bijvoorbeeld door niet van hun bijen of ‘volken’ te spreken, maar van ‘hun Meisjes’. Ze hebben duidelijk een affectieve band met alle 25 bijenvolken die ze verzorgen. Hun ‘Meisjes’ maken deel uit van een ingenieus en harmonieus geheel. En de vriendinnen beseffen maar al te goed dat ook zij als imkers deel moeten uitmaken van dat ecosysteem en zich er niet boven mogen stellen. Dat ook zij, net als alle werksters in het bijenvolk, ‘ten dienste staan’ van het grotere geheel en alleen zo de balans kunnen trachten te behouden.
Zo kiezen ze er bewust voor om de koninginnen hun vleugels te laten behouden. Dat betekent dat de vriendinnen zich blootstellen aan het gevaar dat een koningin gaat zwermen met haar volk. Met als gevolg meer werk en minder opbrengst voor de imker. Er zijn imkers die dit risico niet willen nemen. Zij maken de koningin dan vleugellam, dat wil zeggen dat ze de vleugels van de koningin verwijderen zodat ze niet kan wegvliegen. Verschrikkelijk vind ik dat!
Een andere duurzame keuze is dat ze niet alle honing oogsten die hun Meisjes maken. Een deel van de oogst blijft namelijk in de bijenkasten zodat De Meisjes de koude Zweedse winters kunnen overleven op hun eigen krachtvoer. Die bewuste keuze zorgt voor het welzijn van de bijen, maar maakt tegelijkertijd ook dat hun winstmarge veel lager ligt dan de commercieel gedreven imkers die hun bijen in de winter laten overleven op goedkope suiker. Oh ja, en de honing wordt bovendien koud geslingerd: dat betekent dat alle nutriënten maximaal behouden blijven!
Voor ik m’n vriendinnen ontmoette, wist ik niets over bijen, volken, broedkamers, slingeren, koninginnen, darren, … De manier waarop zij praten over en omgaan met hun Meisjes, heeft mij althans overtuigd. Moet ik het nog zeggen? Wat mij betreft slingeren zij superlekkere echte rauwe honing van bij de imker. Niet alleen omwille van de smeuïge smaak, die staat als een paal boven water. Maar zeker ook door hun zachte, natuurlijke, respectvolle manier van imkeren en de manier waarop ze zichzelf integreren in de totaliteit van het complexe bijenleven.
Zo ontstaat de (h)EERLIJKE honing van Hey Honey. En ik kan een aantal setjes van 2 potten echte rauwe honing van bij de imker (350g) aanbieden. Deze echte rauwe honing is een streling op de tong voor elke liefhebber van (h)eerlijke en diervriendelijke voeding. Beperkt aanbod, dus haast je bijensvlug naar mijn webwinkel. Smullen maar, want heerlijk voor op de boterham of in mijn verwarmende jasmijn-appel-kerstboom infusie. Zorg er wel voor dat je theewater niet warmer is dan 40°C zodat je alle gezondheidsvoordelen van de honing blijft behouden.
Liefs,
Sam